یکی از مشکلاتی که احتمالا برای همه ما پیش آمده نازک شدن مو است و این قضیه برای ما کاملا عادی باشد که این روند کاملا طبیعی است و با افزایش سن ایجاد میشود و نیازی به درمان نیست. ما در این مقاله به این میپردازیم که افزایش سن تنها یکی از فاکتورهای نازک شدن مو است و دلایل مهمتری برای این عارضه وجود دارد که شاید توجهی به آنها نکردید. در آخر هم به راههای درمانی مختلفی نیز اشاره کردیم؛ کافی است یکی را انتخاب کرده و با استفاده مداوم شاهد بهبود نازکی مو و کاهش ریزش مو خواهید بود.
علل نازک شدن موها
نازک شدن موها ممکن است در اثر سبک زندگی، ژنتیک یا هردو باشد. برخی از بیماریها نیز ممکن است باعث نازک شدن موها شود. درجاتی از ریزش مو طبیعی است. با افزایش سن موها بطور طبیعی نازک شده و حجم و ضخامت خود را از دست میدهند. آکادمی پوست آمریکا(AAD)* بیان میکند که افراد بصورت طبیعی روزانه 50 تا 100 تار مو از دست میدهند و موهای جدید دوباره از فولیکولهای قبلی رشد میکند. به مرور زمان بعضی از فولیکولها تولید تارهای مو را متوقف کرده و ساقه موها نازک تر میشود. همچنین موها به مرور رنگ طبیعی خود را از دست میدهند.
اگر فردی دچار نازکی موها بصورت قابل توجه یا افزایش طاسی قسمتهایی از سر شود میتوانیم بگوییم که ریزش مورا تجربه میکند. بر اساس AAD، بیشتر انواع ریزش مو قابل درمان یا قابل پیشگیری هستند.
۱. تغذیه

بدن ما برای تولید تارهای جدید مو و حفظ سلامت فولیکولهای مو نیاز به مواد مغذی دارد. پروتئین یکی از ترکیبات بسیار ضروری موها است. همچنین ریز مغذیهایی مثل ویتامینها و مواد معدنی در چرخه رشد فولیکولهای مو نقش اساسی دارند. نبودن آهن، فولیک اسید و سایر مواد معدنی در رژیم غذایی مانع فعالیت تولید کنندگی طبیعی فولیکولها میشود.
ویتامین D باعث تحریک فولیکولهای مو و در نتیجه رشد مو میشود. هنگامی که فرد به اندازه کافی ویتامین D دریافت نمیکند، ممکن است در کنار سایر علائم، ریزش مو را نیز تجربه کند.
سوءتغذیه و کمبود ویتامین میتواند باعث نازکی و ریزش موها شود. خوردن غذا های سالم و متنوع میتواند به رشد موهای مقاوم و ضخیم کمک کند. مصرف یک رژیم غذایی مغذی همچنین میتواند از بروز علائم زیر در موهای آسیب دیده جلوگیری کند:
- ساقههای شکننده مو
- خشکی
- شوره سر
۲. استرس

افراد معمولاً پس از عبور از وضعیت استرس زا ، متوجه بازگشت موها به حجم طبیعی خود میشوند.
پس از یک دوره طولانی استرس قابل توجه، افراد ممکن است احساس کنند که موهایشان نازک تر از حد معمول است. به این حالت ریزش موی تلوژن افلوویوم(telogen effluvium) میگویند. هنگامی که استرس باعث کم پشتی و نازکی موها میشود، افراد معمولاً پس از عبور از وضعیت استرس زا ، متوجه بازگشت موها به حجم طبیعی خود میشوند.
استرس با افزایش هورمون هایی مثل کورتیزول مرتبط است. سطح بالای هورمون های استرس در بدن ممکن است موهای جدیدی که میخواهند از فولیکول ها رشد کنند را از بین ببرند.
متخصصان مراقبتهای بهداشتی میتوانند به مردم کمک کنند تا میزان عمدهی استرس را مدیریت کنند. گفت و گو و درمانهای رفتاری میتواند کمک کننده باشد. افراد همچنین میتوانند از درمان های طبیعی مثل آروماتراپی برای مقابله با اضطراب و استرس بهره بگیرند.
۳. بارداری

افراد ممکن است در دوران بارداری یا پس از آن متوجه ریزش مو شوند که به طور معمول، موها بدون هیچ گونه درمانی دوباره رشد میکنند.
همچنین ممکن است در موارد زیر نیز نازک شدن موها را تجربه کنید:
- استفاده زیاد از مواد شیمیایی مثل رنگ موها، ژل ها و ..
- محکم بستن موها و کشیدن آنها
- قطع کردن قرص های ضد بارداری
- تغییرات هورمونی
- از دست دارن بیش از ۲۰ پوند وزن در زمان کوتاه
- بیماری اتوایمیون
- تقص سیستم ایمنی
- عفونت یا بیماری پوستی
نازک شدن موها گاهی اوقات با آلوپسی که ریزش گسترده مو است، اشتباه گرفته میشود. با وجود اینکه که نازک شدن مو ممکن است در نهایت منجر به ریزش مو شود، اما نازک شدن موها لزوما مربوط به آلوپسی نمیباشد.
۴. آلوپسی آندروژنیک
طاسی مردانه و طاسی زنانه آلوپسی آندروژنیک نامیده میشوند که ژنیک و هورمونها عامل این نوع ریزش مو هستند. آلوپسی آندروژنیک یک نوع ریزش موی شدید بوده و حدود 50 میلیون مرد و 30 میلیون زن، در ایالات متحده آمریکا به آن مبتلا هستند.
براساس منبع(Home Genetics)، با افزایش سن احتمال آلوپسی آندروژنیک افزایش مییابد. با این وجود ممکن است نوجوانان هم به آن مبتلا شوند. بیش از نیمی از مردان 50 ساله و بالا تر نیز به این مشکل مبتلا هستند. ابتلای زنان بیشتر بعد از سن یائسگی اتفاق میافتد. معمولا این بیماری ارثی بوده و اگر فردی به آن مبتلا شود به احتمال زیاد اعضای خانواده او نیز به این بیماری مبتلا هستند.
۵. آلوپسی آرهآتا

آلوپسی آرهآتا یک علت شایع ریزش مو است و معمولا باعث ایجاد نواحی گرد طاس روی پوست سر میشود. اگرچه ممکن است این بیماری غیر از پوست سر، در ابروها، مژه ها، ریش یا هر ناحیه ای که مو رویش میکند اتفاق بیفتد.
افراد در ایالات متحده حدود ۲.۱% شانس ابتلا به این بیماری را دارند. آلوپسی آرهآتا معمولا در کودکی اتفاق میافتد و ژنها و عوامل محیطی بیشتر نقش را در بوجود آمدن آن دارند. در آلوپسی آرهآتا، پیازهای مو هنوز زنده هستند و موها میتوانند دوباره رشد کنند.
درمانهای خانگی و دارویی نازک شدن مو
بیشتر موارد نازک شدن مو در خانه قابل درمان هستند. با این حال قبل از هرگونه درمان خانگی جدید برای موها با پزشک مشورت کنید. ما در این قسمت درمانهای خانگی نازک شدن موها میپردازیم.
۱. غذاهای مغذی بخورید
رژیم غذایی نقش مهمی در استحکام و سلامت موها دارد. پروتئین ها، چربی ها و برخی ویتامین ها و مواد معدنی بهطور ویژه ای برای سلامت مو اهمیت دارند. زمانی که مواد غذایی خاص و ضروری را در رژیم غذایی خود افزایش دهید، متوجه پیشرفت در رشد و استحکام موها خواهید شد.
غذاهایی که باعث افزایش ضخامت موها میشوند:
- تخم مرغ: حاوی پروتئین هایی است که برای رشد مو اهمیت فراوانی دارد. همچنین حاوی نوعی ویتامین B به نام بیوتین بوده که میتواند سلامت و ضخامت موها را تقویت کند.
- بادام برزیلی: این آجیل منبع بسیار غنی از سلنیوم میباشد. سلنیوم یک ماده معدنی بوده که سلامت مو را بطور چشمگیری افزایش میدهد.
- روغن ماهی: منبع بسیار خوبی از اسید های چرب امگا 3 میباشد. این ماده معدنی علاوه بر استحکام موها باعث افزایش حجم و رشد موها خواهد شد.
- گردو: مثل روغن ماهی حاوی مقادیر بسیار زیادی اسید چرب امگا 3 میباشد.
۲. ویتامینها و اسیدهای چرب
مولتی ویتامینها: داشتنموهای سالم نیاز به بدن سالم دارد. سوءتغذیه یا برخی اختلالات خوردن، باعث میشود بدن شما توانایی تولید موهای جدید از فولیکول ها را نداشته باشد. دادن آزمایش خون میتواند به شما در تعیین کمبود مواد مغذی کمک کند. اگر تعدادی از ویتامین های بدن شما کمتر از حد نرمال باشد ممکن است پزشک به شما توصیه کند که ویتامین بصورت روزانه مصرف کنید. موهای سالم برای ضخامت، استحکام و رشد مناسب نیاز به آهن، فولیک اسید و روی دارد.
بااین وجود اگر مواد غذایی شما غنی از مواد مغذی میباشد هرگز بصورت خودسر ویتامین های اضافی مصرف نکنید. مصرف ویتامین بیشتر از حد نیاز بدن ممکن است باعث مضرات بیشتری شود.
فولیک اسید: فولیک اسید نام دیگر ویتامین B9 بوده که یکی از انواع ویتامین های خانواده B است. این ویتامین برای تولید سلول های جدید بسیار ضروری است. فولیک اسید به فولیکول ها کمک میکند تا موهای جدید و ضخیم در مناطق طاس شده تولید کنند.
بیوتین: بیوتین یا ویتامین B7، یک ویتامین محلول در آب است که بطور طبیعی در غذا هایی مثل آجیل ها، عدس و جگر وجود دارد. اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید بعید است که به کمبود بیوتین دچار شوید. با این وجود، مکمل های بیوتین در بازار در حال افزایش است که با تجویز پزشک قابل مصرف بوده و میتواند باعث استحکام و رشد بهتر موها شود.
اگر از مکمل های ویتامین B5 مصرف میکنید، نباید بیوتین مصرف کنید. زیرا خوردن این دو ویتامین بصورت همزمان باعث کاهش اثر بخشی خواهد شد.
ویتامین D: کمبود ویتامین D میتواند باعث نازک شدن و ریزش موها شود. بیشتر ویتامین D بدن از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و رژیم غذایی تامین میشود. غذاهایی مثل روغن ماهی، جگر گاو، پنیر، زرده تخم مرغ، قارچ، غذا های غنی شده مثل شیر، غلات و آب میوه ها سرشار از ویتامین D هستند.
اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶: اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 را اسیدهای چرب ضروری مینامند. این نامگذاری به این دلیل است که توسط بدن انسان ساخته نمیشوند. امگا 3 به بدن شما کمک میکند تا با التهاب که دلیل اصلی بسیاری از مشکلات پوست و مو است مقابله کند. نازک شدن و ریزش زودرس مو نیز ممکن است مربوط به التهاب باشد. از طرف دیگر، امگا 6 برای سلامت کلی پوست ضروری بوده و برای پوست سر مفید است.
روغنهای گیاهی منابع اصلی امگا ۶ هستند، در حالی که اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی یافت میشوند. اگر به طور معمول چنین غذاهایی را مصرف نمیکنید، در مورد استفاده از مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
۳. روغنهای گیاهی

روغنهای گیاهی سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و اسیدهای چرب هستند میتوانند موها را به خوبی تغذیه کنند.
استفاده از روغنهای گیاهی برای سلامت موها بسیار موثر است. این روغنها به دلیل طبیعی بودن و نداشتن مواد شیمیایی برخلاف داروها، هیچگونه عوارضی ندارند. برای درمان نازک شدن موها روغنهای حامل و اسانسی مورد استفاده قرار میگیرند. روغنهای حامل مثل روغن جوجوبا و روغن نارگیل به دلیل اینکه سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و اسیدهای چرب هستند میتوانند موها را به خوبی تغذیه کنند.
روغنهای گیاهی را به پوست سر خود ماساژ دهید. ماساژ پوست سر بهترین راه درمان کم پشتی و نازک شدن موها است. نوک انگشتان خود را به روغن نارگیل یا جوجوبا آغشته کنید و به آرامی به تمام قسمت های پوست سر خود فشار دهید. این کار باعث میشود جریان خون به پوست سر افزایش پیدا کند. همچنین ماساژ پوست سر باعث از بین رفتن سلولهای مرده آن شده و شوره را از بین میبرد و از وزی مو و موخوره جلوگیری میکند.
روغنهای اسانسی برای استفاده حتما باید با روغنهای حامل مثل روغن جوجوبا، نارگیل، روغن بادام شیرین و… ترکیب شوند تا باعث ایجاد حساسیت نشوند. روغن رزماری ممکن است باعث افزایش جریان خون شده و بنابراین میتواند سلامت پوست سر را بهبود بخشد. پوست سر سالم برای رشد موهای سالم اهمیت دارد. در یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ میزان اثر بخشی روغن رزماری با ماینوکسیدیل ۲% مورد مقایسه قرار گرفت. پس از ۶ ماه هر دو گروه در رشد موها نتیجه مشابهی را تجربه کردند. جهت “خرید روغن جوجوبا“، “خرید روغن نارگیل“، “خرید روغن بادام شیرین” روی هر یک کلیک کنید.
-
روغن بادام شیرین خالص و ارگانیک۹۰,۰۰۰ تومان
-
روغن نارگیل خالص و ارگانیک۸۵,۰۰۰ تومان
-
روغن جوجوبا خالص و ارگانیک۱۴۰,۰۰۰ تومان
روغن نعناع فلفلی هم مانند روغن رزماری با افزایش گردش خون در سر باعث استحکام و سلامت موها میشود. محققان در یک مطالعه حیوانی در سال 2014، روغن نعناع را با ماینوکسیدیل 3٪ مورد مقایسه قرار دادند. کسانی که از روغن نعناع استفاده کرده بودند، رشد بیشتر مو را در طی 4 هفته تجربه کردند. طبق تحقیق مایو کلینیک(Mayo Clinic)*، مصرف روغن اسطوخودوس همراه با رزماری و آویشن در بعضی افراد نتیجه مثبتی داشته است.
هنوز شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد روغنهای اسانسی می توانند نازک شدن یا کم پشت شدن موها را درمان کنند. اگر از این روغنها استفاده کنید مطمئن شوید که به آن حساسیت ندارید. مقدار کمی روغن را روی بازوی خود بمالید و 24 ساعت صبر کنید تا ببینید آیا واکنشی ایجاد میشود یا خیر. قرمزی، کهیر یا بثورات پوستی میتواند نشان دهنده واکنش آلرژیک باشد.
۴. درمان های دارویی
ماینوکسیدیل: استفاده از ماینوکسیدیل یک روش درمان ریزش مو است که توسط FDA تایید شده و بدون نسخه ارائه میشود. اگر دو بار در روز و بطور مستقیم به پوست سر مالیده شود، به مرور موهای ضخیمتر و پرپشت تری را مشاهده خواهید کرد. اثر بخشی ماینوکسیدیل ممکن است 16 هفته طول بکشد. حتما باید بطور مداوم از این دارو استفاده کنید در غیر این صورت ممکن است نتیجه مناسبی دریافت نکنید. مصرف این دارو ممکن است عوارضی مثل تحریک پوست سر و رشد موهای زائد در قسمتهایی از صورت و گردن ایجاد کند.
اسپیرونولاکتون: اسپیرونولاکتون (آلداکتون) برای افرادی که موهای کم پشت مرتبط با تولید آندروژن دارند تجویز میشود. در زنان، این دارو ممکن است به درمان کم پشتی مو ریزش مو مربوط به اختلالات هورمونی کمک کند. برای انجام این تصمیم گیری از قبل آزمایش خون لازم است.
فیناستراید: فیناستراید یک داروی تجویز شده برای ریزش مو است. این دارد فقط مخصوص آقایان است. بر خلاف درمانهای موضعی مانند ماینوکسیدیل، به عنوان یک قرص روزانه است که مردان برای ریزش مو استفاده میکنند. استفاده از این دارو برای خانمها بویژه در دوران بارداری و شیردهی دارای عوارض بسیار جدی میباشد.
کورتیکواستروئیدها: کورتیکواستروئیدها برای کم پشتی یا ریزش مو مرتبط با التهاب استفاده میشوند. گاهی شرایط التهابی میتواند علائم مختلفی از جمله نازکی و ریزش مو را ایجاد کند.
منابع:
americanhairloss.org/women_hair_loss/treatment.html
cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)